Недавно я брала участь у одному  он-лайн семінарі (вебінарі), який проводили фотографи з Росії. Тема була пов’язана з Фотостоками.

Я вирішила поділитися деякою найціннішою інформацією, яку я почерпнула з вебінару і яку я згодом знайшла на різних інтернет джерелах.

Марта Троцюк блог. Фотостоки

Отже давайте почнемо з термінів і теорії. Що ж таке Фотостоки і Фотобанки?

Стоки (фотобанки, фотостоки, мікропейментові фотостоки) – це сайти з продажу фотографій. Фотографії завантажуються на сервери стоків незалежними фотографами з усього світу. Сайт продає їх своїм клієнтам (дизайнерам) і платить комісійні фотографам. Комісійні нараховуються за кожне скачування, по накопиченні певної суми  комісійні висилаються фотографу, у вигляді банківських чеків або електронних платежів.
Вартість однієї фотографії на стоках становить зазвичай близько долара, а фотограф отримує з кожного її продажу, кілька десятків центів, але має при цьому право продавати її нескінченну кількість разів. У такого підходу є ряд переваг, адже, закачавши одного разу хороше фото, можна отримувати з нього дохід протягом довгого часу, не докладаючи жодних додаткових зусиль.

Трохи історії і про відмінність Фотобанків від Фотостоків.

12 років тому фотостоків не існувало. До появи першого стоку в травні 2000 року, ринок фотографій поділили кілька великих фотобанків, в тому числі – відомий Corbis Білла Гейтса, чия база фотографій збиралася ще з 80-х рр..

З фотобанками працювали кращі фотографи, їхні роботи купували найвпливовіші видання, які готові були платити тисячі доларів за ексклюзивний знімок. Так було, поки в один прекрасний день заповзятливий канадський хлопець Брюс Лівінгстон не запропонував спрощений варіант і створив перший в світі фотосток – iStockphoto.com.

На цьому фотостоці не існувало ніякої претензії на ексклюзивність, фотографії були прості і якісні, і будь-який покупець міг купити одні й ті ж зображення дуже дешево і швидко, витративши мінімум часу на пошук, а на покупку – від 25 центів.  З появою фотостоків, видавці позбулися дорогої проблеми з організацією власного знімального процесу і  заощадили на покупці ексклюзивних робіт з фотобанків.

Отже, по суті, єдина вагома відмінність між фотобанками і фотостоками в даний час – це обсяг прав на використання фотографій і їх вартість.

Як же виглядають фотостоки і фотобанки?

Ось ВЕЛИЧЕЗНИЙ список ФОТОСТОКІВ і ФОТОБАНКІВ!

 

 

Share Button