Модель – цей термін набув  популярності і навіть пафосного відтінку останнім часом. Бути моделлю –  це досить широке поняття, скажу я вам. Всіх кого я фотографую в особистих творчих цілях, я називаю своїми моделями. Але ж є люди, для кого це професія і основне джерело доходу.

Я взяла інтерв’ю в однієї дівчини, яка робить собі кар’єру моделі, чи може не робить, а просто насолоджується улюбленою справою,  і що цікаво не тільки в Україні, але й за кордоном.

 Марта Троцюк блог

 Галина Воробей.
Вік – 24 роки
В модельному бізнесі –  4 роки
Працювала моделлю в Україні, Китаї, Індії

 1.              Що для тебе означає модельна справа? Це хобі чи робота?

Галя:  Все починалося, як хобі. Колись давно-давно мріяла ходити по подіуму, як всесвітньо відомі моделі.)) (досить поширена дівчача мрія)). В модельну школу пішла скоріше з цікавості, ніж з намірами стати моделлю. Після закінчення школи, мене почали запрошувати на різні фотосесії, покази і так по-маленьку я вливалась в модельне життя Львова.

2.              Чи страшно було вирушати в іншу країну працювати моделю? Чи не було страху «попасти в рабство»?

Галя:  . Ні, не страшно))) Про рабство можна думати, коли їдеш за кордон на сумнівних умовах, до невідомого роботодавця, який обіцяє золоті гори. Я їздила через своє материнське агентство, яке вже перевірена часом і людьми. Багато моїх знайомих моделей теж їздили на таких умовах. Львівське агентство дбає за те, щоб модель була в безпеці, воно шукає іноземне агентство, яке готове укласти з моделлю контракт. Я довіряла своєму агентству, тому не переживала.

3.              Хто організовує (відправляє) моделей на таку роботу і чи важко пройти відбір?

Галя:  . Для того, щоб потрапити на модельну роботу за кордон, потрібно мати певні зовнішні дані (ріст, модельні параметри), хороше модельний бук (папка з фотографій різного стилю, ракурсів, журнальні вирізки з публікаціями фото моделі). Материнське модельне агентство має певні контакти з іноземними агентствами і воно відсилає запит в іноземне агентство, а саме фото, відео і основну інформацію про модель. Іноземне агентство вибирає, з ким хоче укласти контракт і підтверджує ці кандидатури.
4.              Чи ти маєш ще якесь  джерело доходу крім модельного бізнесу?

Галя:  Модельний бізнес для мене це скоріше можливість подорожувати, бачити світ, жити певний період часу в іноземній країні. Я ніколи не сприймала це, як роботу, справу свого життя. До того, як почала їздити за кордон по модельних контрактах, я працювала юристом, це і було основним джерелом доходу.

5.              Чи правда, що з моделями поводяться як з манекенами, безжалісно,  грубо і несправедливо ?

Галя:  Ні, не правда! Якщо ти модель хорошого модельного агентства, та й взагалі людина, яка себе поважає, то ніхто не посміє до тебе ставитись грубо! Агентство дбає про своїх моделей і забезпечує відповідну поведінку зі сторони замовників. Зокрема в Китаї, я була приємно вражена ставленням до моделей. За кордоном модель себе набагато краще почуває, ніж в Україні, хоча б тому, що отримає достойну оплату праці, там все більш професійно.
6.              Скільки найбільше ти заробляла за фото сесію?

Галя:  Важко сказати конкретну суму, оскільки переважно всі моделі працюють за кордоном на процентній основі. Іноземне агентство оплачує переліт, апартаменти, виплачує щотижня кишенькові гроші, а також багато інших витрат. Це все формує так званий “мінус” – суму, яку модель має погасити за період контракту. Після погашення мінусу, модель починає заробляти, але навіть тоді 50% йде агентствам (материнському та іноземному). В Китаї можна заробляти від 1000 грн. за годину фото зйомки, але чистий заробіток зовсім не такий))

7.              Чи порадила б ти симпатичним дівчаткам, які мріють про кар’єру моделі, їхати працювати закордон?

Галя:  . Так, звичайно! Це неоцінений досвід. Такі поїздки змінюють людей, розширюють кругозір, показують зовсім інші сторони життя, вчать самостійності, витривалості. Але я б не радила ставитись до цього надто серйозно. Потрібно здобути гарну освіту, краса минає, а знання залишаються на завжди.

8.              Що ти плануєш робити коли ти переростеш «вік моделі»? Яке майбутнє у моделі коли вона виходить «на пенсію»?

Галя:  Я вже переросла “вік моделі”, принаймні ментально)) Я здійснила свої мрії пов’язані з модельним життям, тому цю сторінку можна сміливо перегортати і рухатись далі до втілення інших мрій. А щодо інших моделей, то легко можна бути моделлю до 30-35… Є дівчата (і навіть хлопці), які дуже серйозно до цього відносяться, це все їхнє життя! Вони дуже пильно слідкують за зовнішністю, деколи навіть роблять пластичні операції… “На пенсії” модель може відкрити власне агентство, може стати дизайнером одягу, та будь-що. Це вже вибір кожної конкретної людини. Тому я раджу паралельно з модельним життям займатись саморозвитком, шукати інші цікаві заняття, щоб завжди мати запасний варіант)) Треба себе різносторонньо розвивати, тоді в будь-якому віці знайдеться робота по-душі.

 Отож не бійтеся здійснювати свої мрії, навіть дитячі. Моделі – це не пафосно і  не попсово. Це цікаво і має багато перспектив, таких як подорожі і нові знайомства.

Share Button