У творчості часто присутні елементи, або навіть цілий фундамент бунтарства.

Еклектика, Футуризм та Авангард.

Ви точно вже чули ці терміни, але от чи задумувалися над тим поштовхом до розвитку і дії, який дають ці течії?

Можливо ви знайдете свої ідеї у цих визначеннях, і цілком можливо ви вже втілювали щось схоже у життя, от тільки не задумувалися як це називається.

Отже:

Авангардизм  – це  прагнення до радикального оновлення змістовних та формальних принципів творчості, створення  іншої самодостатньої реальності, або проникнення у потаємну реальність. Присутні епатаж, аморалізм і відкинення канонів етики і естетики. Кубізм, Футуризм та Сюрреалізм – є стилями, які сформувалися у цій течії.

Self Portrait 1927

Футуризм (від латинського Futurum – майбутнє) – нищення панівних мистецьких форм (особливо реалізму і класики), та пропаганда безконтрольного індивідуалізму. Дві головні ознаки футуризму: по-перше, нове мистецтво зовсім не цікавиться людиною.  По-друге, для цього мистецтва характерний виключний динамізм, опоетизування руху, швидкості, зорові пошуки засобів зображення руху. Футуризм — це тотальне заперечення, у тім числі й єства. Футуризм часто асоціюють з індустріалізацією та урбанізмом.

Еклетизм  – поєднання в одному вченні різнорідних, органічно несумісних елементів, які запозичуються з протилежних концепцій. Тобто поєднання непоєднанного.

Творчість завжди шукає свого найоригінальнішого вираження, і інструменти для цього можуть бути різні. Всі ці бунтарські стилі широко використовувалися і продовжують використовуватися  у фотографії.

Щоб не уявляти як це мистецтво виглядає, я пропоную вам подивитися конкретні твори зроблені у цих стилях.

 

Авангард

jean_cocteau_le_sang_dun_poète_1930

assia-por-dora-maar

Claude-Cahun-19321 Авангард

Ось ще стаття з сюрреалістичними фотографіями українського автора Станіслава Одягайло.

Нехай ваша фантазія  працює! Успіху! 

 

Share Button