Камера обскура (латинню  camera перекладається як кімната, а obscurа — темна) – це світлонепроникна коробка з невеликим отвором у стінці і екраном (матове скло або калька) на протилежній стороні. 
Така камера була відома давно, і її використовували митці та художники в своїй роботі. (халявили трохи ;-))

Коли вона була винайдена, точно не відомо, але вже в V столітті до н. е. філософ Мі Ті описав про виникнення зображення на стіні затемненої кімнати. Згадував про таку камеру і Аристотель в своїй праці “Problemata” (близько 350 року до н.е.).

Перший точний і повний опис камери-обскура знайдений в одній з неопублікованих праць Леонардо да Вінчі.

        Принцип її дії такої камери надзвичайно простий: промені світла, відбиті від об’єкта, проходять крізь малий отвір закритої коробки і падають на протилежну стінку – екран, на котрому формують перевернуте зменшене зображення.
Сконструювати камеру не важко. В дерев’яній або картонній коробці слід випиляти одну стінку, і закріпити замість неї матове скло або напівпрозорий папір (кальку). Навпроти екрану зробити маленький отвір. Тепер якщо поставити недалеко перед отвором лампу (яскравий об’єкт), то на матовому склі побачимо її перевернуте зображення. Із зменшенням розміру отвора буде збільшуватися різкість зображення і, водночас, падати його яскравість.
camera obscura
   Камера обскура дозволяє намалювати освітлений предмет в зменшеному масштабі. Даний пристрій вважається першим фотоапаратом.

Фотографії камери обскура в дії. Схоже на проектор зі слайдами догори дригом 🙂

камера-обскура

камера-обскура

камера-обскура

Вам точно сподобаються статті про історію фотографії в портретах винахідників, та про найдивніші фотоапарати.

 

Share Button