Дагеротипія (названий в честь винахідника Луї Дагера) – виявилася найважливішим етапом в історії виникнення фотографії. Цей спосіб був відносно простим, і тому швидко став масовим.

Технологія такого процесу полягає у використанні підігрітих парів ртуті та в обов’язковому змиванні частинок срібла, що не піддалися дії світла, за допомогою насиченого розчину кухонної солі.

дегеротипія

Але цей спосіб не був позбавлений недоліків. Крім того, що для проявлення фотографій використовувалися токсичні пари ртуті, час експозиції досягав 30 хвилин, і тому отримувати знімки людей було досить важко – спробуйте нерухомо просидіти протягом півгодини.

Амбротипія (грец. ambrotos «безсмертний») – це фотографічний процес, винайдений в середині 1850-х Фредеріком Скоттом Арчером. . В результаті цього процесу виходить скляний негатив, який виглядає як позитив, коли накладається на чорний фон.

амбротипія

Цей посіб виявився більш технологічний, ніж дагеротипія. До того ж, для цього способу фотографування, час експонування виявився набагато меншим, і тому робити фотографії таким чином набагато простіше. При цьому, він не був дуже дешевим задоволенням, тому прогрес призвів спочатку до плівкової, а потів і до цифрової фотографії. Незважаючи на це, багато креативних  фотографів в своїх пошуках, повертаються до цієї техніки отримання зображення.

амбротипія

Особливість Амбротипії полягає в тому, що всі дії (полив емульсії,  експонування, прояв і фіксування) необхідно виконати на протязі 10-15 хвилин, поки не висох колодій – целюлоза, розчинена в ефірі. Це впливає на процес зйомки, перетворюючи його в театральне дійство, в якому фотограф і модель є і акторами і глядачами. Глибина тональних переходів, несподівані артефакти – розводи емульсії, плями, мікрозасвіти, сама поза і вираз обличчя портретованого, обумовлені тривалістю ескпозіціі, створюють відчуття тимчасової відстороненості, переносячи глядача у інший вимір …

амбротип

амбротипія

амбротипія

 

Share Button