Фотографія поділяється на два види: мистецька та комерційна.  Але це не означає, що вони завжди існують окремо одна від одної.

Особливо переплітаються ці два види у весільній фотозйомці. Адже це дуже відповідальний вид фотографії, де фотограф має креативити у тих умовах, які визначили інші люди, при любій погоді, освітленні і т.д.. Чому? Тому, що цю фотосесію не перефотографуєш. От і доводиться хорошому весільному фотографу видумувати щось цікаве, щоб урізноманітнити церемонію, яка майже у всіх однакова, я вже не кажу про локації.

Одним з найуспішніших креативних весільних фотографів, яких я знаю, є Олексій Самойлов. І він люб’язно  погодився привідкрити для нас завісу на кухню весільної фотозйомки.

1. Зараз фотографія стала популярною професією. Особливо затребуваною є весільна фотографія.  І через важку ситуацію з працевлаштуванням в Україні, багато людей задумуються освоїти професію фотографа. Розкажи коротко про свій шлях до весільної фотографії, чи було складно?

Олексій:  Хтось почав фотографувати весілля тому, що можна підзаробити грошей на виідних.  Хтось тому, що любить людей і розділяє з ними свято. Весілля – це дуже відповідальний день в житті кожного. Величезна кількість деталей, які задають ритм, емоції,  які не повторити, щастя, яке дарують молодятам їхні близькі – все  це треба зафіксувати на фотоапарат.

Моя фотографія почалася з людей. Перш ніж фотографувати своє  перше весілля, я попросив товариша, який вже працював у цій сфері, взяти мене з собою і пояснити деякі речі ( як потрібно фотографувати, що в подальшому віддавати клієнтам і т.д).

Олексій Самойлов весілля

Я ходив, спостерігав, фіксував моменти.  Після, я показувати свої роботи клієнтам. Десяток весіль і я зрозумів, що мені це подобається. Я люблю дивитися на молоду пару, коли вони переглядають фотографії з моментами їхнього  весільного дня. Я ж разом з ними його пережив, а це говорить про те, що вони мені довіряють. А ще важливіше, що саме від мене залежить те, якими будуть їхні спогади надалі. Це дуже відповідальна робота!

2.  Опиши, будь ласка, ситуацію на ринку фотографії. Чи відповідає попит пропозиції? Чи велика конкуренція? Чого зазвичай хочуть клієнти від весільних фотографів?

Олексій: Здорова конкуренція завжди повинна бути.

Але сьогодні кількість людей, які купили собі цифрову зеркалку і вважають себе “фотографами”,  занадто велика. Хоча, роботи менше не стає. Ціни зростають і якість робіт теж. Всім хочеться мати красиві фотографії себе, сім’ї. Багато людей  дарують фотосесії друзям , близьким т.д.

Хороше запитання: «Чого хоче клієнт?».  Відповідь проста:  якість, ідея, і чим дешевше 🙂

Олексій Самойлов весільний фотограф

3. Як ти шукаєш клієнтів? Чи використовуєш  рекламу? 

Олексій: В «розшук» ніколи не подавав, клієнти зазвичай знаходять фотографів самі.

Я стараюся якнайбільше подати інформації в соц. мережах і журналах. Мої роботи друкуються в декількох виданнях, одне з них –   весільний журнал  «Jam Wedding»,  а там інформація сама знаходить людей.

Чим більше інформації про тебе, тим краща твоя реклама. Також, чим лаконічніше і зрозуміліше –  тим ефективніше!Олексій Самойлов весільний фотограф

4. Чи фотографуєш в інших жанрах, крім весільного? Які жанри  твої улюблені? Чи є час і натхнення у зайнятого весільного фотографа на особисту творчість?

Олексій: Так, я люблю фешн, люблю портрети психологічні.

Люблю такі фото,  щоб від одного погляду  на них,  мурашки по шкірі бігали.  Я дуже люблю просто фотографувати! Займаюся цим кожен день, як на роботі так і на відпочинку. Що стосується натхнення, то черпати його можна в музеях,  в картинних галереях, журналах та в Інтернеті (там можна багато чого цікавого знайти).

Олексій Самойлов весільний фотограф

 5. Що б ти міг порадити читачам, які хочуть освоїти комерційну зйомку?

Олексій:  Для початку: щоб  «продати» себе, треба знати собі ціну.

Не бійтеся втратити клієнта, шукати, пробувати і втілювати. І тоді, з часом, прийде результат.

Ага, і найголовніше: залишатися хорошою людиною –  це в першу чергу!

Олексій Самойлов весільний фотограф

Ось таке цікаве і, надіюся, корисне інтерв’ю ми з Олексієм підготували для вас.

Від себе, я хотіла б зробити маленький висновок: Весільна фотографія однозначно хороший жанр для комерційної зйомки. На нього є велика пропозиція, але і попит також великий.

Щоб бути успішним весільним фотографом,  потрібно зробити собі хороше ім’я, перед тим багато і совісно працюючи. Намагайтеся фотографувати нестандартно стандартні речі, формуйте свій стиль. Тоді ви будете виділятися, а ваші послуги будуть користуватися попитом і приносити людям особливу радість.

Все можливо і все у ваших руках! І, як сказав Олексій: “Найголовніше,  залишатися хорошою людиною“.

Щиро, Марта Троцюк!

Алексей Самойлов свадебный фотограф

Алексей Самойлов свадебный фотограф

Алексей Самойлов свадебный фотограф

Алексей Самойлов свадебный фотограф

Алексей Самойлов свадебный фотограф

Алексей Самойлов свадебный фотограф

Алексей Самойлов свадебный фотограф

Алексей Самойлов свадебный фотограф

Share Button