Настає період у кожної творчої людини, коли відчуваєш, що треба рухатися далі. Все, що ти міг почерпнути із свого оточення, від своїх вчителів чи наставників, від колег – все це ти вже давно навчився та використав.

А куди ж після? Тільки нерозумні люди кажуть, що вони все знають. Всі ж, насправді знаючі, добре пам’ятають вислів: «Вік живи, вік навчайся!».

Недавно і в мене настав цей переломний період моєї творчості. Так, як я сама вже навчаю фотографувати інших, необхідність ще і ще більше удосконалюватися постійно росте. Куди ж рухатися?

Насправді є декілька шляхів і зараз я хочу поділитися з вами одним з них, дуже і дуже цікавим. Існує чудова можливість не тільки навчитися чогось нового, набратися натхнення, зробити вже нарешті свій проект, а й творити це все у іншій країні та з іншими, цікавими людьми. Резиденції для митців – ось чудовий шанс для творчих і спраглих до нового досвіду.резиденції

Програми «Резиденції для митців» спеціально створені для креативних людей. Зазвичай, вони пропонують умови, які сприяють творчому процесу та забезпечують підтримку цікавих проектів. Частіше за все, резиденції існують при навчальних закладах, галереях, арт студіях, але є і приватні.

Ніколи не буває однакових програм. Довга чи коротка, тривіальна або експериментальна, кожна має свою передісторію та унікальну атмосферу.


19078bfbfd867ef1_artists-in-residenceРобочі періоди, на які запрошують резидентів, сильно різняться: від двох тижнів до шести місяців, а іноді запрошують навіть і на рік
.

Деякі мистецькі центри спеціалізуються на одній дисципліні, інші мають велику кількість спеціалізацій (фотографія, скульптура, перформенс, театр, хореографія, інсталяція, та ін).

Wexner Center for the Arts

Є також багато відмінностей у фінансуванні таких проектів. Резиденції можуть забезпечувати всім необхідним, включно житлом та матеріалами, а можуть надавати тільки студію. Інколи ж вам самим доведеться платити за резиденцію, щоб творити у ній.

Відрізняються також умови проживання, наявність студійного обладнання та матеріалів. Вас можуть прийняти у спільний проект, чи ви можете втілювати в реальність власну ідею.

Умови і Вибір
Багато резиденцій мають певні умови, яких повинні дотримуватися гості-митці. Наприклад: обов’язкова виставка в кінці періоду або проекту, досягнута за рахунок співпраці з іншими художниками або співпраці з громадськістю.

Однак багато резиденцій пропонують повну свободу: художник може вільно використовувати резиденцію для власних цілей, без будь-яких зобов’язань по відношенню до господаря.

Подача
Більшість резиденцій пропонують процедури подачі заявок, які відкриті для художників з усіх країн, з термінами подачі або без них.

Зазвичай потенційному резиденту, для заявки, потрібно відправити: автобіографію, мотиваційний лист і, при необхідності, пропозиції щодо проекту. Інколи, також потрібні листи-рекомендації та портфоліо. Кожен інститут має свою власну політику щодо відбору. Участь та організація проектів планується резиденціями заздалегідь, як правило, шість місяців, іноді рік до початку програми.

Резиденція для творчихОсь, до прикладу, коротке оголошення однієї з резиденцій:

«Лабораторія перформенсу, що сприяє розвиткові експериментального та міждисциплінарного мистецтва. Центр поєднує простори для перформенсів та репетицій з робочими та житловими приміщеннями. Учасники резиденцій зможуть користуватися бібліотекою центру, для них організують освітні програми. Учасники оплачують проїзд, проживання, робочі матеріали».

Деякі резиденцій:
http://fogoislandarts.ca/programs/residencies/
http://www.cca.kiev.ua/catalog/?id=272 – в Україні
http://rukotvory.com.ua/info/uvaha-startuvav-proekt-dlya-myttsiv-rezydentsiya/ – в Україні
http://steeprockarts.org/

А ось корисні сайти, на яких ви можете пошукати резиденцію і собі: Резиденції для фотографівlogo

logo    Picture2   Picture1

Наразі, я у пошуку резиденції для своїх проектів. Націлена потрапити на зовсім інший край світу. Хочеться відчути кардинально інший підхід до творчості і привезти його до України. Коли буде результат, я обов’язково напишу наступну статтю на цю тему.

А ви колись були резидентом схожих програм? Можливо, ви маєте цікавий досвід, яким можете поділитися, чи ресурси, де можна почерпнути  інформацію по темі? Пишіть у коментарях, і мені і читачачам буде цікаво! 😉

Щиро, Марта Троцюк.

Share Button