Це одне з найпоширеніших та найбільш неоднозначних питань у фотографії: “Чи можна фотографувати незнайомих людей без їхнього на  те дозволу?”. Я вже зачіпала цю тему  в одній з попередніх статтей:  “Чи можна фотографувати незнайомих людей? Юридична та етична сторона”.

А зараз я хочу розкрити саме  практичну, реальну та повсякденну частину цього питання. І у цьому мені люб’язно погодився допомогтиМаріан Стрільців інтерв'ю Маріан Стрільців.

 

Фотокореспондент, співзасновник фото агентства LUFA.

САЙТ:
Facebook:

 

 

 

1. Багатьох фотографів цікавить чи можна фотографувати незнайомих людей  на вулиці або у громадських місцях. А також,  чи має фотограф юридичне право робити такі фотографії в Україні і використовувати їх у власних цілях?

 Маріан: Якщо мова йде про сам процес фотографування, то відповідь проста – можна. Сьогодні робляться мільйони фотографій кожного дня, ще зовсім трошки і камера буде настільки буденною як, наприклад, шкарпетки. Кожного дня і завжди з собою.

Хороший приклад під час обрання нового Папи Римського у 2005 і 2013 роках:

2005vs2013

Люди звикли фотографувати, фотографуватися і розуміють сутність фотографа як митця, туриста, журналіста, любителя інстаграм і т.д.

creative-banner-setв

Інше питання емоції людей коли їх фотографують, але тут вже все вирішує майстерність фотографа, його підходу до справи і етики.

Будь-який вуличний фотограф має бути психологом, бути комунікабельним і впевненим, викликати довіру як мінімум своїм зовнішнім виглядом.

Щодо використання фото – якщо це мистецький замсл, тобто фото використовується максимум у виставці автора, блогу, сайті, фотоальбомі і т.д. – то я не знаю випадків претензій.

Якщо це реклама, фотографу бажано оформитимодел реліз тобто письмову згоду від людини, що зображена на фото. У будь-якому випадку, фотографу варто себе захистити в разі виникнення суперечок.

Якщо фото для публікації у ЗМІ і мова йде про публічні місця, то юридично заборонити зйомку не можна. Але тут вже вступає в силу особиста журналістська етика фотокореспондента, і потім позиція редактора видання.

     2. Чи стикався ти з певними моментами, коли перед тобою стояло етичне питання використання фотографій. Коли ти, наприклад, знав, що фото цінне, але людина зображена на ньому може бути незадоволена цією фотографією, або ж твоє фото може їй навіть зашкодити. Чи часто виникають такі ситуації?

 Маріан: Точно було. Пригадується випадок з фотографією на якій був зображений бездомний чоловік на фоні великого герба України. Її я не публікував, хоча фото було хороше і тематично підходило до тексту. Питання етики дуже індивідуальне. На мою думку, коли фотограф є свідком події на вулиці, яку ще бачать тисячі людей, то нічого поганого коли він це покаже ще сотні на своїх знімках.

    3.   Чи часто ти запитуєшся дозволу сфотографувати незнайому тобі людину, чи надаєш перевагу не втручатися в  ситуацію, щоб не вплинути на кадр?

Маріан: Тут треба мати відчуття, коли можна зняти і піти, а коли краще поговорити, показати свої хороші замисли. Одно єдиного правила, мабуть, не існує. Коли від мене ховаються, я не продовжую знімати. В разі претензій також. Фотографії дивитися люблять всі, а фотографуватися не всі.

  4.  З якою найбільшою проблемою сикаються любителі репортажної зйомки?

Маріан: Зі страхом що “якось не зручно”, “мене побачать”, “на мене насварять”, “так негарно”. Проблемою може бути вибір фону, багато лишніх деталей в кадрі, фаза руху об’єкта. Також часто змінюються умови зйомки, тому треба мати досвід налаштувань у камері, бо на це іноді дуже мало часу. При переході з приміщення на вулицю, чи зміні світла на концерті і т.д. Репортаж включає в себе багато інших жанрів – треба вміти зробити портрет, пейзаж, деколи навіть макро.

  5.    Маріан, ти займаєшся репортажною фотографією вже давно. Скажи, будь ласка, чому саме цей жанр фото?

 Маріан: Це як писати вірші і писати літопис. Якщо не геній, то вірші нікому не потрібні, а літопис буде все цікавіший з часом.

Це, звичайно, дуже гучно сказано. Мені подобається документальна сторона фотографії. Подобається інформація, яка може бути закладена в знімок. Спочатку про що мені розказує автор фото, а потім його мистецькі замисли.creative-bannerаа-set

Так по простому – коли ми дивимось свій дитячий альбом, то нам не так цікаво наскільки мистецьке фото, а як ми виглядали у дитинстві. .

    6.   Найважливіша порада, яку б ти хотів дати фотографам, які хочуть фотографувати в тих жанрах, де присутні в кадрі незнайомі люди.

Маріан: Бути сміливим і позитивним.

Дякую, Маріане за цікаву та корисну інформацію.

А чи були колись у вас цікаві випадки у репортажній фотозйомці? Пишіть у коментарях свій досвід та питання, нам буде цікаво почитати.

Щиро, Марта Троцюк.

Share Button