Чи варто йти в фотошколу (на фотокурси)? Чи можливо самостійно навчитися фотографувати ? Ці питання задають собі всі, хто бере в руки фотоапарат (особливо хороший дорогий фотоапарат 😉 ).

   І ось мої поради на цю тему:

Якщо ви новачок і ще нічого не тямите у фотографії, курси вам в цьому можуть швидко і ефективно допомогти.

Як вибирати курси? Спочатку подумайте які знання ви хочете отримати або ж на якому рівні обізнаності ви зараз є.  Якщо вам потрібно навчитися основ фотографії, ідіть на звичайні курси, в програму яких входить: композиція, експозиція, робота зі світлом і об’єктами, вивчення фототехніки. Більшість таких курсів мають термін навчання близько двох місяців. Там вас, так би мовити, введуть в курс фотографічної справи.

Якщо ж ви маєте вже ці базові знання, але хочете розвинути в собі «бачення» та «відчуття», хочете бути в курсі творчих фотографічних тенденцій, щоб вам провели курс історії і загалом просвітили. Якщо вашою ціллю є мистецтво фотографії – вам потрібна фотошкола,  де програма орієнтована саме на це. Вона допоможе розвивала у вас митця і художника, який, можливо, дрімає всередині вас .

Якщо ви хочете заробляти фотографією, маєте базові знання і тяжієте до певного жанру, вам потрібні фотокурси конкретного спрямування. Там вас навчать особливостям роботи у вибраному жанрі, дослідження і тенденції ринку фотографії, особливостям розкрутки себе як фотографа, робота з зображенням, шляхи продажу та ін. Зроблять з вас бізнесмена-фотографа. 

Також є найрізноманітніші майстер класи і воркшопи, які допоможуть вам підвищити свою “кваліфікацію”.

   Головне побажання:  Не вглядайтеся і не вчитуйтеся у назви фотошкіл чи фотокурсів. Не ведіться на гарні реклами, тощо… Не ставте собі за ціль вчитися тільки у супер крутих і знаменитих фотографів (вони часто зовсім не вміють пояснювати, та й секретами недуже хочуть ділитися). Вивчайте програму навчання, а вже потім розташування, к-сть учнів, час і т.д.

 Якщо ж ви  досить наполегливий і вважаєте, що вам не потрібно вчитися у подібних формаціях, то і тут я вас підбадьорю і допоможу вам.

Почніть з основ. Є багато інтернет ресурсів з уроками, лекціями, майстеркласами (як в текстовому форматі, так і відео).

Але цього буде мало. Вам потрібно буде з кимось радитися і показувати комусь свої роботи. Для цього є фотофоруми. Зразу хочу вас застерегти, не потрібно надто серйозно ставитися до критики чи образ, які вам  будуть писати. Там сидить багато не зовсім хороших людей.  Але все ж критика важлива, ви навчитеся вести діалоги на фотографічні теми, збільшиться запас слів і багаж знань, а також загартується  терпіння (воно вам там буде потрібне 🙂 ).

   Запам’ятайте, негативна критика – це краще, ніж без критики і уваги взагалі.

Щоб знайти більше друзів-однодумців і черпати натхнення, вам  корисно зареєструватися на таких сайтах-портфоліо, як 500px, flickr та ін….

Вам надоїсть просиджувати штани  за комп’ютером, тоді кидайте все і ідіть в люди!

Знайдіть найближчий до вас фотоклуб, фото об’єднання і навідайтеся, вам може дуже сподобатися! Слідкуйте за мистецькими подіями у своєму регіоні і відвідуйте! Також відвідуйте всі можливі творчі виставки (не тільки фотографічні), картинні галереї, читайте хороші книжки (не тільки про фотогарфію), слухайте музику, яка вас надихає на творчість і ТВОРІТЬ!))

Я вам бажаю успіху! Не зациклюйтеся на правилах, але тільки після їхнього вивчення! 

Щиро, Марта 😉

Share Button