Одного разу мене запиталися чи фотографую я крім НЮ та тревел фото, ще портрети.

–  Звичайно! – була моя відповідь – Фотографую Емоційний портрет.

– ЕМОційний??? Ой ні, то не для мене значить! – сказала дівчинка з переляканими очима.

На емоціях будується образ. Емоція є фундаментом кадру.

Ну що ж, я згідна, що звучить це трохи незвично, заставляє подумати. Та якщо розібратися, кожен добре зроблений портрет виражає і викликає якісь емоції. Чому я наголошую, що фотографую саме емоційні портрети? Все просто, мені важливо підкреслити головну складову моїх робіт. Тим сами, не побоюся цього сказати відверто, я ще й відсіюю людей, що хотіли б стандартні лавсторі або усміхнені портрети в незручних позах зроблені на паркових лавочках. Не критикую такі фото, вони теж можуть бути гарними, але це не мій профіль.

Саме на емоціях будується образ. Емоція є фундаментом кадру. Я вже трішки писала на цю тему в статті “2 важливих правила портретної зйомки”. Викликати правильні емоції, прослідкувати щоб лице по-справжньому їх виражало, а не вдавало (а це мега важливо!!!), досить важко, особливо якщо у вас немає досвіду та ще нерозвинуте інтуїтивне відчуття ситуації (якщо розумієте, що я маю на увазі, поставте плюсик у коментарях ?). 

Не кожна людина згодиться показати свої “душевні нутрощі” на широкий загал!

Причиною моделі взяти участь у вашій фотосесії може бути різною. Але не кожна людина згодиться показати свої “душевні нутрощі” на широкий загал. Різниця між лавсторі і концептуальною ідейною зйомкою може бути драматична. Саме тому, велика відповідальність фотографа пояснити майбутній моделі свою ідею, емоції та настрій, який буде відображений на ваших кадрах.

А також мужністю фотографа є відмовити людині, якщо вона прийшла не по адресу. Що я маю на увазі? До мене інколи звертаються з проханням пофотографувати дітей, інтер’єр, корпоративне фото, тощо. Я відмовляю, але рекомендую колег, які зроблять дану зйомку з задоволенням і краще за мене. Я не вірю у якісну багатопрофільність.

Кожен сформований фотограф має свій стиль та почерк, його дуже добре видно на фотографіях у портфоліо.

Так само і з моделями. Якщо запит людини не співпадає з вашим баченням зйомки, краще одразу відмовитися. Повірте, ніякі гроші не варті розчарованого лиця і фраз типу:  “Щось я надто серйозна на фото”. Для того, щоб зменшити відсоток непорозумінь, варто мати онлайн сторінку-портфоліо, куди ви скеровуватимете своїх потенційних моделей.  Адже кожен сформований фотограф має свій стиль та почерк, його дуже добре видно на фотографіях.  Отже, якщо після перегляду вашого портфоліо вам скажуть, що саме такий підхід подобається, вітаю – це вірний знак, що вам з моделлю по дорозі.

До прикладу, щоб ви чіткіше мене зрозуміли:
– Мій стиль у портретній зйомці – ненав’язлива драматичність, сексуальність, відстороненість, глибокі емоції.
– Мій почерк: чб фото (зазвичай) високого контрасту, якщо колір – кіношна подача, часто крос-процес при кольорокорекції. Ось мій інстаграм, там більше кольору та подачі на прикладі також і тревел фото – instagram.com/marta_trotsiuk.

Щоб портрети які ви робите були емоційними, виражали або викликали емоції, необхідно зрозуміти модель і відкрити її справжність. Натиснути на ті кнопки, які навівають спогади, провокують відчути чи відтворити певну ситуацію. Це може бути не легко, тут вам знадобиться ваш внутрішній психолог. Скоро я планую МК, де розповім про те, як добитися справжніх ефектних кадрів та віднайти власний стиль у фотографії. Ви можете підписатися на мій інстаграм, та першими отримати запрошення: instagram.com/marta_trotsiuk

А ось лінк на моє портфоліо: martatrotsiuk.com/portfolio-marta

Та декілька ЧБ фото внизу для настрою! ❤️

Якщо вам сподобалася моя стаття, ставте лайк та діліться нею з тими, кому може бути корисним ??. Для мене це буде чудовим стимулом писати більше ?

Share Button