Сьогодні я хочу познайомити всіх, хто ще не знайомий, з надзвичайно цікавим фотографом.

   ЇЇ роботи зберігаються у багатьох музеях  світу. Серед них – музеї сучасного мистецтва в Нью-Йорку, Сан-Франциско, музей Гарвардського університету в Кембриджі, Токійський музей мистецтв. Численні виставки регулярно проходять по всьому світі.

Саллі Манн (Sally Mann)

   Народилася 1 травня 1951 року в Лексінгтоні, штат Вірджинія.  Середню освіту отримала в знаменитій своїми художніми традиціями і поглибленим вивченням образотворчого мистецтва школі Патні (Putney School). Напевно саме там у неї прокинулася цікавість а згодом і любов до фотографії.

   Перші фотографії Саллі зробила ще в школі, використовуючи батькову камеру 5х7 і фотографуючи оголених однокласників. Як на мене досить сміливий початок.. Великий вплив на її смаки, погляди на світ і мистецтво, мав її батько. Він був лікарем-терапевтом і дуже ексцентричною людиною. Вмів робити шедеври з чого завгодно, чи то з коряги дерева чи з собачих екскрементів. Батьків Саллі не те, що не дивувала її творчість в стилі НЮ, вони навіть  всіма способами сприяли творчому самовираженню Саллі Манн.

   Здобувши ступінь магістра у спеціальності «Художник слова»,  письменником вона так і не стала. Перша її робота була фотографом в університеті Вашингтона і Лі. Прославилася Саллі далеко не зразу. Першу персональну виставку зробила в галереї мистецтв Коркоран у Вашингтоні у віці 26 років. В 33 роки випустила свій фотоальбом  «Ясновидіння», а згодом ще один альбом «Дванадцять років: Портрет молодої жінки». Всі ці події залишилися практично не заміченими, тільки деякі критики написали свої похвальні рецензії. І лише у віці 41 рік, коли вона «народила» новий альбом, який називається «Найближчі родичі», до неї прийшла скандальна слава.

   Я думала і думаю навіть зараз, що напевно найшвидший шлях миттєво стати популярним – це скандал. Саме це і посприяло прославленню Саллі. Справа в тому, що її останній альбом обізвали збіркою фотографій завуальованої дитячої проституції і порнографії. Чесно кажучи, коли я перший раз переглянула її фото, в мені також забриніла ця струна нав’язаного суспільством комплексу сексуальності, коли бачиш осудливість в наготі чи пошлість в певній позі.

 Можливо нормальна середньостатистична людина ніколи не дозволить опублікувати фотографії своїх оголених дітей, але ж люди мистецтва (чи то художники, чи фотохудожники) – далеко не середньостатистичні люди.

   Багато митців мали проблеми з законом і  з суспільним осудом через намагання не підлягати безглуздим і нав’язаними суспільством канонам. Розширити своє мистецтво за межі «правильність і допустимість» і перейти на рівень вище – ось де задача для сміливих.

   Коли Саллі Манн випустила свій знаменитий альбом, вона знала про наслідки і про клеймо, яким її помітять. Але вона ризикнула. Це їй багато чого коштувало, адже слава – це далеко не завжди солодка цукерка. Консультації з прокуратурою, ФБР, психологами, дозвіл дітей публікувати їхні портрети в жанрі НЮ – це все було необхідним хрещенням перед славою.

   Дальше були ще декілька книг «Ще є час», «Останки», «Далекий  Південь». Всюди прослідковується стиль Саллі і її потяг до того, про що не прийнято говорити голосно, а тим більше показувати – смерть і нагота. Вихід кожної книги супроводжується численними виставками по всьому світі і визнанням.

   Зараз Саллі працює над новим проектом «Подружня довіра», не менш важким і цілком можливо, не менш скандальним. Саллі фотографує свого чоловіка, який хворий невиліковною хворобою, наслідками якої є прогресуюче  атрофування м’язів.

   Саллі живе у великому маєтку в Лексінгтоні, серед лісів і пагорбів блакитного хребта Апалачів. Зараз вона фотографує природу і свій новий проект. По всьому світі  відбуваються її виставки, а її саму визнали одним з  найбільш значущих американських фотографів кінця ХХ – початку ХХI століття.

   Я думаю її біографія є яскравим прикладом безкомпромісності з нав’язаними суспільством стереотипами. І в завершення я хочу написати фразу, яку колись сказав Саллі її батько: «Репутація – це те, без чого можуть жити люди з характером». Відкривайте себе світові. Творіть без рамок.

   Щиро, Марта.

   Ось лінки на джерела про Саллі Манн, які варто відвідати:

http://sallymann.com/http://www.ikar.kiev.ua/article/mann.html

Share Button