Грегорі Колберт (Gregory Colbert)

   «Мене цікавить дослідження позачасових, неминущих чудес. Тому немає ніякого поспіху і невідкладності. П’ять років, десять, п’ятнадцять, – це ні на що не вплине, оскільки те, що я роблю, абсолютно поза часом». (Грегорі Колберт)

Грегорі Колберт

   Тишина, спокій і умиротворення, той момент коли  виходиш за рамки звичної уваги і заглиблюєшся в себе – це те, з чим особисто у мене асоціюються роботи Грегорі Колберта. Вони дихають почуттями, відчуттями, настроєм. І це правда, коли кажуть, що одразу видно виплекані і щирі роботи. Одразу видно, що це не робота автора, а автор  у всіх цих роботах.

Грегорі Колберт

   Запрошую вас познайомитися з цим дуже наполегливим і відданим своїй справі фотографом.

   Народився Грегорі в 1960 році в Торонто, Канада. Ніколи не любив вчити те, що «треба» і більшість часу проводив за улюбленою справою – читанням  книг. Після закінчення школи вирішив не продовжувати вчитися і на протязі декількох років перепробував багато досить далеких від творчості професій. На початку 80х надумав кинути все і поїхати на далекий острів  писати книги. Цей порив у нього з часом зник і він переїхав у Париж, де у  1983 році розпочав кар’єру в кінематографі.

   Знімав зазвичай документальні фільми на соціальні теми. Критики досить схвально відгукувалися про його твори. Згодом саме кінодокументалістика лягла в основу його захоплення художньою фотографією. Перша його виставка, яка називалася «Timewaves» («Хвилі часу»), відбулася в 1991 році зразу у двох країнах – Швейцарії і Іспанії. Вона не принесла Грегорі бажані відгуки у серцях глядачів і як наслідок він вирішив знищити всі роботи. Та все ж його старання не минули дарма. Приватні колекціонери і любителі мистецтва зауважили талант Грегорі. Не знаю наскільки це достовірна інформація, але ходять чутки, що саме вони фінансово допомогли  втілити в життя новий проект автора.

Грегорі Колберт

Грегорі Колберт

Грегорі Колберт

   В подальшому біографія Грегорі Колберта набуває досить нестандартного повороту. Саме тут і починається його виокремленість серед інших. Що ж трапилося? Нічого особливого, просто про нього забули на довгий час. Чому? Бо він зникає. Куди? Навіщо? Втілювати свою мрію, проект всього його життя.

   На протязі 10 років він здійснив  за різними джерелами від 33-х до 60-ти експедицій в найрізноманітніші екзотичні частини світу. Про мету його подорожей він сказав: «Я поставив перед собою ціль вивчити взаємовідносини людини і тваринного світу з середини. Відшукуючи спільні засоби мови і здатність до поетичного сприйняття, яким володіють всі тварини. Я намагаюся відновити основи взаєморозуміння, які існували в ті часи, коли люди жили в гармонії з тваринним світом».

Грегорі Колберт

Грегорі Колберт

   Колберт повністю віддавався процесу. Він фотографував під водою, в пустелі, поруч з хижими тваринами, цікавими людьми, на різних континентах, вичікував біологічно-сприятливі моменти в циклах життя окремих тварин, для  того, щоб  сфотографувати їх. Він не поспішав. В результаті своєї важкої, але такої захоплюючої роботи, народився унікальний проект «Ashes and Snow» ( «Попіл і Сніг»). Цей проект більше ніж збірка фотографій. В проект входить:

1.         Фітозображення (виконані на японському папері ручної роботи за допомогою воскового методу, гарячими розплавленими фарбами). Висота кожної роботи досягає до 3-х метрів. Без назв.

2.        Фільм тривалістю в годину. Знятий на 35-ти міліметрову плівку.

3.        Роман у листах, які він писав своїй жінці. Де назва проекту відкривається в останньому 365-му листі.

   Дуже цікавий і об’ємний підхід, чи не так?

Грегорі Колберт

Грегорі Колберт

 Грегорі Колберт

   Перший раз інсталяція була представлена широкому загалу у Венеції в 2004 році. Згодом виставка переїхала до США, налічуючи вже 200 робіт. Саме там, у Ню-Йорку для неї був побудований спеціальний кочуючий музей, який так і назвали. Експозиція мандрувала від однієї країни до іншої, поповнюючи свій арсенал робіт  і удосконалюючи оформлення новими неординарними вирішеннями. Вона ввійшла в історію як найбільша і найпопулярніша виставка за життя її автора, число відвідувачів якої перевищило десять мільйонів людей.

Грегорі Колберт

   Зараз Колберт продовжує творити, мандруючи континентами. В той час, як його виставка живе власним життям і також мандрує, вселяючи в серця людей спокій і радість.

Грегорі Колберт

Грегорі Колберт

Грегорі Колберт

  Корисні лінки:

http://www.ashesandsnow.org/

 

Share Button