Є багато різних факторів, які потрібно враховувати при фотографії людей, особливо, якщо люди вам не знайомі.

Основні питання з якими стикаються фотографи, любителі зйомки незнайомих людей (портретне фото, жанрова фотографія, фоторепортаж, документальне фото, стріт фото) поділяються на 2 категорії:

Давайте спочатку розглянемо юридичну сторону питання.

Немає однозначної думки щодо зйомки людей без їхнього дозволу на вулицях, але в більшості цивілізованих країн фотографувати в громадському місці можна кого завгодно і що завгодно. Інша справа, якщо ви вирішили зайти без дозволу   на територію приватної власності, чи використовувати для фотографії чуже майно, за це ви можете бути навіть заарештовані.

Як стверджують досвідчені фотожурналісти,  у громадських  місцях  все, що ми бачимо, можна фотографувати.  На те ці місця і громадські. Я прочитала недавно гарну аналогію: Мусульманські жінки не хочуть, щоб чужі люди бачили їхні обличчя, як наслідок, вони вирішують цю проблему  надягаючи паранджу. Тому, якщо хтось не хоче, щоб його лице світилося на чиїхось фотографіях, це його проблема для вирішення, можна надягнути паранджу, наприклад, або не ходи в громадські місця. Це дуже категорична аналогія, але, тим не менше, досить цікава.

Ось ще один корисний витяг із статті знайденої мною в інтернеті:

Публічно“З огляду на роль ЗМІ в демократичному суспільстві, Європейський суд з прав людини, визначає, що конфлікт між свободою слова і правом на приватне життя при фотографуванні людини і розповсюдженні цих фотографій, залежить від суспільного (публічного) інтересу в кожному конфлікті.

Іншими словами, якщо суспільний інтерес в таких фотографіях суттєвий, межа між цими правами проходить на стороні свободи слова, яка матиме перевагу над захистом приватного життя. А відповідно, такі фотографії можна робити і поширювати без згоди людини.

Якщо ж такого суспільного інтересу немає або він незначний, тоді право на особисте життя переважатиме, що на практичному рівні означатиме, що без згоди людини неможливо стежити за нею, робити фотографії та згодом їх розповсюджувати.” –
автор: Володимир Яворський, виконавчий директор УГСПЛ

Інша специфіка з публікацією  фотографій, на яких зображені люди, чи використанням їх в комерційних цілях. Навіть якщо припустити, що знімати можна все,  що завгодно, то  далеко не все з цього можна публікувати і далеко не у всіх цілях. Наприклад, особливі обмеження діють щодо використання  фотографій із зображенням людей у рекламі.

Фотографи, які фотографують з комерційною перспективою, тобто в інтересах продати фото, повинні мати спеціальний документ, який підтверджує згоду на подальше використання фотогафій – Реліз моделі. Російськомовний зразок ви можете скачати тут ====>> Реліз моделі російською мовою

пліткарки_Марта ТроцюкЕтична сторона

Етична сторона полягає у використанні фотографій з певними інтимними подробицями з життя чужих людей.

Більше про Етичну сторонну питання чекайте скоро у наступних статтях на блозі martatrotsiuk.com.

 

Share Button