Коли ваш творчий потенціал знайшов своє втілення, виникає необхідність поділитися результатами. «Навіщо ж це робити?» – можете запитатися ви,- «Я отримав задоволення від процесу, я зробив чудову фотографію, мені вона подобається, подобається моїм друзям, я задоволений і мені більше нічого не потрібно!». І це не є хибною думкою.

Де показувати фото

Але в більшості випадків,рано чи пізно настає момент, коли хочеться почути якомога об’єктивнішу думку про власні творіння.

Ви можете показати їх своїм друзям, які з ввічливості скажуть: «Класна фотка…». Але ж так хочеться почути думку  досвідчених, професійних, авторитетних фотографів, або ж таких самих фотолюбителів.

Існує багато способів показати чи навіть розказати про свої фотографії.

1.   Соціальні мережі (VK, Facebook…).

фейсбук

 

Тут ви можете звичайно ж створювати альбоми з фото на власних сторінках, але я  б вам рекомендувала знайти відкриті спеціалізовані групи.

 

 

2.   Фотоклуби.

  (photoclub.com.ua, photographic.com.uaphotosite.uafoto.ua,  penta-club.ru)  

фоторафік

Ви можете реєструватися на багатьох сайтах. Згодом ви сформуєте свою думку про кожен і покинете деякі. Також корисно порівнювати коментарі до однієї фотографії на різних ресурсах, ви зрозумієте наскільки різними бувають думки.

Спочатку ваші роботи можуть не помічати, особливо на деяких заповнених ресурсах, тому важливо публікувати тільки відібрані фотографії, думка про які вам дійсно важлива. Якщо вам все рівно не вистачає уваги, дивіться і коментуйте інших авторів.  Це і аналітичні та чуттєві навики розвине, і натхнення наберетеся.

3.   Фотофоруми


(http://forum.fotoclub.info/, penta-club.ru, http://clubs.ya.ru/portret/,
http://photospilka.com/forum/)

фотофорумНа фотофорумах специфічна тусовка. Туди приходять як хороші фотографи, так і любителі порозмусолювати, пообговорювати всякі нісенітниці та дрібниці. Так само, як і на фотоклубах, панує атмосфера конкуренції, тому будьте готові до критики і часто зовсім недоречної, а інколи  взагалі обурливої. Якщо вам є що відповісти – відповідайте. Та якщо в процесі дискусії ви помічаєте, що «Говори до стіни, а стіна стіною» – тоді краще завершити таку переписку.

4.   Фототусовки, або живі фотоклуби.

Відвідувати однозначно дуже корисно. Головна користь – знайомства з іншими творчими людьми та розширення свого сприйняття фотографії. А ще, зазвичай, там люблять пообговорювати роботи один-одного. Ось моя стаття про те, чому варто відвідувати живі зустрічі фотографів: https://martatrotsiuk.com/archives/749

5.  Майстеркласи, на яких працюють індивідуально.

Зараз багато фотографів, які вже відбулися у своїй творчості чи у своєму ремеслі, проводять воркшопи, навчання та майстеркласи. Це дуже корисний досвід, який надасть вам багато нової інформації, можливо навіть навичок і швидше всього натхнення. Перед тим як долучатися до якогось майстер класу, уважно вивчіть біографію та досягнення у фотографії ведучого. Якщо ви не хочете витрачати багато часу на це, існує простіший шлях – подивіться його роботи і якщо вони у вас викликають ВАВ ефект, значить йти варто. Все просто.

Варто пам’ятати один нюанс, щоб почути думку саме про ваші роботи, вам потрібно долучатися до тих воркшопів, де є індивідуальна робота учня-вчителя, або ж записуватися на приватну консультацію.

6.   Творчі особистості.

 Бажано візували, але можуть бути просто естети. Інші творчі люди надихають. Навіть дуже корисно показувати свої роботи не фотографам, а, наприклад, театралам, скульпторам, художникам, поетам і т.д. Вони розкажуть про ваші фото таке, що ніколи  не розкажуть фотографи. Перевірте.

7.   Також ви можете спробувати свої сили на різних фотоконкурсах та портфоліо рев’ю.

photography-competitionsНепоганий спосіб випробувати свої сили. Візьмуть вашу роботу чи ні, говоритиме про те, наскільки ви відчуваєте тему, наскільки у вас розвинений смак, наскільки довершена ваша робота, наскільки хороше технічне виконання. Однак далеко не всі конкурси об’єктивні, якщо є об’єктивні взагалі. Тому не засмучуйтеся, якщо ваша робота не пройде, хоча прагнути – це ще один копняк до роботи над власною творчістю. Ось корисна стаття:    https://martatrotsiuk.com/archives/1241

Бажаю вам натхнення та конструктивної критики. Не забувайте відшуковувати та дотримуватися власного стилю, ніколи не ставте себе у рамки чужих поглядів!

Щиро, Марта Троцюк

Share Button