Для того, щоб фотографія вдалася  потрібно певну кількість світла (експозиція) та правильно побудований кадр (композиція). Скомпонувавши ці технічні параметри, та вклавши в процес зйомки емоції та бажання, ви обов’язково  отримаєте результат, яким  будете задоволені.

Сьогодні ми вивчимо , що таке експозиція, ББ (баланс білого) та ISO.

 Експозиція

Вдала експозиція = правильно підібрана експопара.

Експопара – це співвідношення витримки та діафрагми.

Процес потрапляння  світла (кількість якого регулюється діафрагмою) в певний відрізок часу (регулюється витримкою) – називається Експонуванням.

Переекспонований кадр – пересвічений, недоекспонований – недосвічений (темний). Щоб чітко оцінити експонованість вашої фотографії ви можете звернутися до гістограми.

недоекспонована

 

== >> Недоекспонований кадр

пересвічена

 

 

 

 

 

 

 

Переекспонований кадр   <<==

правильно експонована

 

 

==>> Правильно експонований кадр

 

 

 

 

 

 

Гістограма є у більшості цифрових фотоапаратів, та у графічних редакторах типу Фотошоп. У плівковій фотографії дана процедура можлива при відсканованих кадрах, або ж можна проглянути вже проявлену плівку на яскравому світлі. Світлі участки плівки – це темні тони на вашій фотографії і навпаки.

 Існують три  можливості дозувати світловий потік: діафрагма, витримка і чутливість (ISO).

ISO (чутливість) регулюється в меню фотоапарату, або відповідними кнопками на корпусі камери. Чутливість при використанні плівкових фотоапаратів залежить від самої плівки. При купівлі плівки на коробці вказана її чутливість.  Бажано знімати на найменших значеннях чутливості , та  збільшувати її  лише в тих випадках, коли ситуація не дозволяє змінювати витримку та діафрагму. Із збільшенням чутливості зображення втрачає свою якість. На плівці збільшується зернистість, а на цифровій фотографії шуми.

 Чому на цифровій фотокамері із збільшенням чутливості збільшується шум?

При ISO 100 сигнал зчитується з матриці без підсилення, при 200 – посилюється в 2 рази і так далі. При будь-якому посиленні з’являються перешкоди і спотворення і чим більше посилення, тим більше побічних ефектів. Вони і називаються шумами.

ББЩе одним важливим параметром налаштування є ББ (баланс білого). Світло буває різної світлової температури, від холодних тонів і до теплих.

 До прикладу: сонячне світло практично біле (холодне) в зеніті і жовто-червоне (тепле) при наближені до горизонту. Лампи розжарювання, які є майже у кожній оселі, мають тепле (жовте або оранжеве випромінювання), денні лампи світять холодним, біло-синім світлом. Від  світлової температури  напряму залежить колір на ваших фотографіях.

У цифрових камерах є можливість відрегулювати, компенсувати світлову температуру відповідно до світлових умов зйомки.

Для цього потрібно зайти у  пункт меню «White Balance» або «Баланс Білого» , та вибрати одне з можливих значень: Сонце, Тінь, Хмарно, Лампа розжарювання, Флуоресцентна лампа, Авто чи Ручний режим. Вимірюється світлова температура в К (Кельвіни). Від 3200К –меню  лампа розжарювання і до 7000К – меню тінь.

 

Щиро, Марта Троцюк

Share Button