Моє захоплення фотографією почалося ще 8 років тому. За цей час я встигла перепробувати всі можливі жанри комерційної фотографії та вибрати головний напрямок у фотографічній творчості. Мене багато разів питалися про те, чому ж я не роблю персональну фотовиставку. Адже у мене багато матеріалів для цього і можна було б організувати вже не одну. Відповідь у мене була завжди однакова, “Ще не час”. Перфекціонізм страшна сила 🙂

Але з’явилася у моєму оточенні одна людина, яка дала мені добрячого копняка та навіть допомогла з організацією.  От така людина завжди потрібна поруч. Можливо, цією людиною для вас буду я, а свій копняк від мене ви отримаєте за допомогою цієї статті.

Головний меседж, який я хочу до вас донести – це: “Не все так важко, не все так неможливо. Просто знайдіть своє натхнення.”

У Червні 2015 року  у Львівській галереї “Музей ідей” відкрилася моя персональна виставка “Я Азія. Нестандартна тревел фотографія”. На основі цього досвіду я пишу цю статтю.

моя виставка

Що ж вас чекає на шляху по омріяної події? Всього навсього 11 кроків 🙂

1. Ідея
2. Приміщення
3. Кошти
4. Відбір фото
5. Друк та Оформлення фото
6. Ідея для урочистого відкриття
7. Запрошення на відкриття
8. Закупівля всього необхідного для урочистого відкриття
9. Оформлення виставкової площі фотографіями
10. Промова (спіч) та опис ідеї
11. Реклама

А тепер давайте розберемо кожен пункт окремо і більш детально.

1. Ідея

Ідея прийшла до  мене зовсім неочікувано. Оскільки я подорожую приблизно пів року на рік, тревел фотографія стала нецікавою рутиною, а рутина у вашому хоббі – це найгірше, що може бути. Тоді я вирішила щось змінити і оскільки стандартна фотографія піднадоїла, рішення фотогафувати нестандартно прийшло само собою. Першим, що я зробила – це перевела режим фото у ЧБ, потім почала шукати кадри, які б розказували про країну, але не обов”язково підходили під визначення “тревел фото”. Так, своїми фотографіями, я почала “розповідати” людем про дюни В’єтнаму, краба-відлюдника і мою ногу, якою він зацікавився, самотній човен, плюшеву іграшку в ріст людини, бабусю, що обожнює аніме, скажену мавпу “каратистку”та інші речі, які зачепили мене і заставили натиснути на спуск.

Я Азія - фанат аніме

Порада: шукайте ідею у тому, що вас найбільше зачіпає, подумайте про те, що  для вас є поштовхом зробити фотографію. Також важливо, щоб ваш проект був повноцінною завершеною історією, яку глядач зможе відчути та зрозуміти.

2. Приміщення

У Львові не так вже й багато виставкових просторів, які відповідали б моїм уявленням про місце, де б я хотіла розмістити свої фото. Мені пощастило і моя виставка легко вписалася у розклад одної з найбільш старих та відомих гелерей Львова “Музей Ідей”.

Порада: шукаючи приміщення намагайтеся вибрати саме галерею, або спеціалізований виставковий простір. Не раджу кафе, бари, бізнес центри чи щось подібне. Коли ви разміщуєте свої фото, наприклад, у кафе, цим самим ви займаєтеся більше дизайнм чи оформленням інтерєру а не виставкою творчих робіт.

Також зверніть увагу де розташована галерея, наскільки вона відома та які умови співпраці. Швидше за все вам доведеться платити за розміщення своїх робіт, ціни коливаються від кількох тисяч гривень і до кількох десятків тисяч. Інколи, якщо галерея дуже відома, вам доведеться “встати в чергу”,  щоб показати в ній свої роботи.

3.  Кошти

Тут все залежить знову ж таки від вашої ідеї. У наступній статті я напишу детальний кошторис виставки та ідеї де можна знайти на неї гроші.

4. Відбір фото

Цей етап є, мабуть, найскладнішим, адже вам потрібно вибрати фото, які б гармонійно вписувалися у візуальний ряд виставки, розповідали певну історію, дарували емоції, поступово розкривали суть вашої ідеї, доносили певний меседж до глядача.

Порада: зробіть відбір фото поетапним.

Перший етап: Відберіть в два рази більше фото, ніж ви теоретично хотіли б бачити на власній виставці. Видукуйте контрольки (маленькі фото 10Х15). Розкладуть всі фото і пробуйте їх попереміщувати, подивитися як вони компонуються між собою. Добре подумайте та повдивляйтеся у фото поки у вас не буде рябіти в очах.

Дргий етап: Відкладіть фото на день-другий.

Третій етап:  Ще раз перегляньте фото та згрупуйте їх  за наступним принципом: Однозначно мають бути на виставці; Непогано; Під сумнівом.

Четвертий етап: Остаточно визначіться з кількістю робіт, яку ви хочете розмістити у вашій експозиції. Візьміть всі фото з групи “Однозначно мають бути на виставці”, докладіть кількість якої не вистачає спочатку з групи “Непогано”, а потім, якщо необхідно, з групи “Під сумнівом”.

Необов’язковий етап:  покажіть контрольки іншим та попросіть розкласти фото на ті ж самі категорії. Помітьте кожну фотографію, яка попала в категорію “Однозначно мають бути на виставці” і подивіться які є найбільш популярними. Раджу використовувати цей метод як допоміжний, покладайтеся більше на власні відчуття, адже це ваша ідея і ніхто краще за вас не знає всієї суті, яку ви туди вклали.
Відбір фото

5. Друк та Оформлення фотогріфій

паспортуРозмір фото залежатиме від кількості робіт та виставкової площі. Якщо є можливість, спробуйте  не прив’язуватися до стандартних розмірів та розміщення “у рядок”, експериментуйте.

Найпопулярнішими розмірами фото, які показуюь на виставках є 30Х40 та 40Х60. Щодо ціни друку, тут  є дуже велика різниця у цих двох форматах. Наприклад, 30Х40 ви зможете роздрукувати за 14 грн/фото, а от 40Х60 обійдеться близько 70 грн/фото. Для більшого формату використовується зовсім інше обладнення та розхід фотопаперу не такий ефективний.

Зараз є дуже багато способів видрукувати фото окрім фотопаперу. До ваших послуг друк на полотні та оракалі, навіть на дереві, можуть видрукувати ваше фото.  Хороший фотопапір дає найкращу якість, але інші способи  мають  додаткові можливості у оформленні ваших фото та у масштабуванні зображення.

Те, як ви оформите ваше фото, напряму впливатиме на їхнє сприйняття глядачем. Паспорту робить фотографію більш презентабельною. Темне паспорту затягує глядача в середину кадру, ефект вікна. Світле паспорту візуально збільшує кадр, висвітлює його. Антирами (скло без рами) є хорошою альтернативою рамам, захищає фотографію від пошкоджень та підходить для обрамлення робіт,  де рами недоречні, або де необхідно витримати мінімалізм. Якщо ви друкуєте фото не на фотопапері, рами або  антирами вам можуть і не знадобитися.

6. Ідея для урочистого відкриття

Зазвичай в перший день експозиції роблядь так зване урочисте відкриття, куди запрошують друзів, колег та пресу. Цей захід має символічне і практичне значення. За його допомогою ви зможете привернути увагу до вашого проекту та залучити людей до вашої ідеї.

Я робила невеликий фуршет з вином та снеками. Кількість запрошених була обмеженою, близько 50 людей.

Я азія фуршет

7. Запрошення на відкриття

Запрошення не є обов’язковою складовою, але якщо ви маєте можливість його зробити, це буде дуже професійно з вашого боку. Я розсилала запрошення через електронну пошту, і робила його  у Фотошопі. Ось фото:

запрошення на виставку

8. Закупівля всього необхідного для урочистого відкриття

Цим потрібно займатися за день чи два до самої події (у тому випадку, якщо будуть продукти, що псуються, наприклад фрукти чи сир). На моєму “святковому” столі було: декілька видів вина, декілька видів горіхів, фруктів та сирів. Цього цілком достатньо для фуршету.

9. Оформлення виставкової площі фотографіями

Цей процес зазвичай відбувається за день до відкриття. Є декілька способів закріпити фотографії, ви обговорюватимете їх з працівниками галереї. Краще взяти декілька помічників, адже процес клопіткий і точно не для однієї людини. Важлива особа з якою ви стикнетеся – це відповідальний за освітлення. Саме ця людина допоможе гарно освітити ваші фото, без бліків і темних кутів.

Виставка. Вивішування фотографій

10. Промова (Спіч) та опис ідеї

Зазвичай на відкритті автор та люди дотичні до проекту виголошують таку собі промову. Вона може бути короткою, але може представляти собою цілу розповідь щодо даної виставки. Бажано хоча б тезово записати свої думки, щоб не розгубитися “на сцені”. Я цього не встигла зробити, хвилювалася страшенно, але оскільки язик у мене “підвішаний” добре, все пройшло на ура.

Опис ідеї це одне з першого що ви робите, ще перед відбором фото. На даному етапі його потрібно оформити, видрукувати і помістити перед першою фотографією вашої кеспозиції.

Ось мій приклад:

Я АЗІЯ – опис проекту 

11. Реклама

Ще перед відкриттям вам необхідно дізнатися у арт директора галереї де буде рекламуватися ваша виставка. Зазвичай вони мають вже сформовану базу видань та контакти у пресі. Але вам також необхідно прикласти зусиль, щоб фаші фото побачило як омога більше людей. Для цього опублікуйте інформацію у соц. мережах, на спеціалізованих сайтах, можете самі сконтактуватися з пресою та запросити їх на відкриття.

реклама виставки

А ви колись організовували виставки чи інші культурні заходи? Можливо вам є що додати?

Успіху вам з вашими ідеями, нехай вони сміливо реалізовуються! 🙂

Share Button