Неороманти́зм  (від грецьк. νέος – молодий, новий і фр. romantisme) — умовна назва естетичних тенденцій, що виникли на межі 19-20 століть. Течія раннього модернізму.

Ось таке визначення цього терміну я зайшла у Вікі.

Але ми не будемо обговорювати загальні поняття культурних і мистецьких течій, а поговоримо про конкретну особу з однойменним ніком.

Katrine Neoromantika власною персоною

Як завжди спочатку коротка біографія фотографа, яку я знайшла на її сайті і переклала на українську (майже дослівно):

Катрін Neoromantika – є найвідомішим  фотографом-жінкою в Росії, що фотографує оголених чоловіків. Її творчість заснована на особливій чуттєвості і ніжності до чоловічої статі, що оголюють найпотаємніші сексуальні бажання. Фотографії Neoromantika сповнені глибокою емоційністю і красою. Її унікальність виформувалася на фоні відмінних життєвих переживань не типових для художників її віку. 

 Neoromantika народилася в 1982 році і постійно змінювала місце  свого проживання коли була дитиною. Протягом всього свого життя вона брала участь в різних видах творчої діяльності, таких як мистецтво, танець і музика. Шістнадцять років  віддала тільки музиці, співаючи і граючи у різних аматорських музичних гуртах. У той  час, вона працювала медсестрою в лікарні, проте у зв’язку з серйозним травматичним досвідом, вона була змушена припинити музичну діяльність.  Саме тоді  розпочала пошуки можливостей емоційної реалізації в інших видах мистецтва, віднайшла себе у фотографї. Катрін навчалася з добре відомим російським фотографом Владом Гансовським, від якого вона почерпнула, як працювати з моделями. Всі навички,  якими вона оволоділа і багатий життєвий досвід,  швидко допомогли їй знайти свою унікальну тему для творчості.

Фотографії у цієї пані дуже особливі, такі, які рідко де зустрінеш. Ще декілька років тому я вперше побачила роботи Катрін в інтернеті. З того часу у мене в голові крутилися безліч питань, які мені хотілося їй задати. Я не втрималася і як наслідок взяла інтерв’ю.

1. Чи вважаєте ви себе бунтаркою, публікуючи відверті фотографії чоловічого члена, які за умовчанням вважаються не естетичними а тема антиморальною?

Neoromantika: Ні, тому, що вважаю чоловічий член найпрекраснішим для жінки об’єктом милування. Все, що я знімаю йде виключно від обожнювання і поклоніння, бо саме чоловік приносить жінці можливість відчути земну любов і материнство. Я вважаю, що тільки чоловікам складно сприймати мої фотографії, так як в більшості Ню фотографією займаються чоловіки. Що стосовно жінок, з моїх спостережень, жінкам властива сором’язливість і тому навіть те, що їм подобається, вони будуть приховувати, бо соціум не схвалює.

2. Як ви набираєте моделей для зйомок. Адже стиль специфічний і не кожен погодиться брати участь, а той хто напрошується, часто може не підійти. З цим є складнощі чи ні?

Neoromantika: Фотографую я вже 6 років і пошуком моделей не займаюся, всі приходять самі. Але потрапити дуже складно, так як спочатку я придумую ідею, і тільки потім підшукую модель. У мене є свій банк моделей, я вибираю зі списку фотографій найбільш підходящий типаж, якщо обраному чоловікові подобається ідея, ми реалізуємо все, що задумали.

 3. Коли ви тільки починали фотографувати, був у вас емоційний бар’єр, який змушував вас соромитися показувати те, що в мистецтві ви любите? Показувати настільки відверті фотографії, які дуже мало хто робить? 

Neoromantika: Мистецтво – це самовираження себе, це те, чого ти не можеш не робити і те, що любиш. Кожна людина коли щось створить хоче поділиться зі світом своїми думками. Так склалося, що мої фотографії не зовсім стандартні і я зіштовхнулася не з внутрішніми проблемами, а швидше з зовнішніми. Витримати шквал негативних емоції – це напевно найскладніше. Можливо мені вдалося розповісти про чоловічу сексуальність, з точки зору жінки. Дійсно більшість жінок знімає жінок, я думаю тому, що це простіше.

4. Як навколишні реагують на вашу творчість?

Neoromantika:  За 6 років я стала товстошкірою. Почала усвідомлювати, що критика на мою адресу, не говорить про мене як про людину, а всього лише показує світогляд глядача, його реакцію на побачене. І це навіть тішить і часом заставляте задуматся наскільки ми різні.

5. Чи плануєте ви приїхати в Україну? Чи знаєте ви якихось українських фотографів, фотографії яких вам імпонують?

Neoromantika: Планую, можливо цього літа. Знаю й багато, це рекламні фотографи і арт фотографи. В будь-якій країні дуже багато цікавих особистостей. Фотографія зараз стрімко розвивається і люди все більше показують своє бачення, не завжди стандартне але своє, і це мені дуже імпонує.

Ось ще декілька фото автора а внизу лінк на сайт де є більше 😉

Не будьте упередженими, приємного перегляду!

Щиро, Марта!

Корисні лінки: http://www.neoromantika.com

 

Share Button