Яке мистецтво диктує неволя? Напевно бунтарське!

Берлін арт

Думаю, кожен пам’ятає драматичну  історію  Берліну, але я все ж трохи освіжу ваші знання:

З осені 1949 року на території Німеччини і зокрема Берліна фактично існувало дві німецькі держави – ФРН і НДР.

Два протилежних суспільні лади уживались у межах одного міста, при цьому кожен берлінець міг безперешкодно потрапити з соціалізму в капіталізм і назад, перейшовши з однієї вулиці на іншу. Щодня цей  невидимий кордон перетинали в обидва боки до 500 тисяч людей. Багато східних німців, користуючись відкритим кордоном, назавжди їхали на Захід. Щорічно так переселялися тисячі людей, що дуже турбувало східнонімецьку владу.

У серпні 1961 р. радянська і східнонімецька влада прийняли рішення закрити кордон між двома частинами Берліна. Прокинувшись ранком 13 серпня, берлінці зненацька знайшли, що звична дорога в іншу частину міста перекрита озброєними прикордонниками. Вулицю перегородив колючий дріт і її взяли під охорону.

Крім того, за одну ніч вздовж всього  міського кордону виросла знаменита Берлінська стіна. Її спорудили з бетонних плит і  її довжина складала 43 км. Багато людей мали роботу, рідню, сім’ї на протилежному боці, але в один день і на наступні 28 років вони позбулися цього всього.

В таких умовах ізоляції і ущемлення прав, у людських головах росли бунтарські ідеї, які вони згодом виражали у творчості.

Берлін арт

Зараз в Берліні створені, навіть не так, вони просто є , тепличні умови для самовираження. Багато районів просто кричать стріт артом. Часто відбуваються різноманітні фестивалі, виставки, концерти, паради та інші творчі заходи. Все це спричинено бажанням відчути волю, кричати про неї на цілий світ.

І які б не були передумови для цього мистецтва, воно прекрасне.

Ось стаття про загальне враження від Берліну, та рекомендації що ж найцікавіше подивитися, щоб перейнятися духом цього міста!

Також ділюся з вами фотографіями стріт арту Берліна:

Берлін арт

Берлін арт

Берлін арт

Берлін арт

Берлін арт

Берлін арт

Берлін арт

Берлін арт

Берлін арт

Берлін арт

Берлін арт

Берлін арт

Берлін арт

Берлін арт

Берлін арт

Берлін арт

Берлін арт

 

Схожі статті:

Стріт-арт Малазії

 Милий стріт-арт Бангкоку

Стріт-арт Куби

Share Button