Сюрреалі́зм (фр. surrealisme — надреалізм) — один із найбільш поширених напрямів у сучасному мистецтві й літературі. Надреалізм — літературний і мистецький напрям, що виник після Першої світової війни, на початку 20 століття головним чином у Франції.
Сюрреалісти закликали звільнити людське «Я» від «пут» матеріалізмулогіки, які вони вважали породженням буржуазної цивілізації. На їхню думку, митцю слід спиратися на досвід несвідомого вираження духу — снигалюцинації, марення, інтуїтивного аби проникнути по той бік свідомості, осягнути нескінченне й вічне. Прийоми сюрреалізму (зображення надреального, містичні мотиви, елементи фантастикижахи, спотворене людське тіло). (uk.wikipedia.org)

Мені завжди цікаво щось, що виходить за рамки приземленого. Сюреалізм – цікаве поняття. Уява може допомогти осягнути його глибину,   а може і не допомогти…. Та чи знайдеться більш влучний термін, який охоплює всю глибину  підсвідомої і інтуїтивної творчості? Де (чи) може бути більша творчість, ніж та, яка виникає з неопізнаної, недослідженої і до кінця незрозумілої навіть самим автором глибини його внутрішнього Я?

Фотографії з натяком на сюр виходять часто мимоволі…я їх не планувала, не обдумувала, не готувала…


Share Button