Як фотографувати ню? Як фотографувати оголене тіло?

Я майже не знайшла якісної  інформації на цю тему, ні українською ні російською мовами ( а це ж один з найскладніших і найзатребуваніших жанрів). Тому вирішила її створити для вас, мої любі читачі.

Як завжди трішки вступної інформації для нашої обізнаності: 

Ню (фр. nu – «оголені», нім akt -. «Акт») – художній жанр в скульптурі, живописі, Фотографії та кінематографі, що зображає оголене людське тіло чи якісь його частини та їх інтерпретації. Протягом багатьох століть він є одним з основних жанрів у мистецтві.” (Вікі)

В Історії немає точної дати зародження жанру НЮ у фотографії. Відомо, Що на початку 1840-х в Парижі з’явилися дегеротипні фотографії, на яких була зображена оголена натура. Сам жанр nude існував ще у древньому Єгипті в скульптурах та зображеннях. 

Я хочу дати вам конкретний алгоритм як зробити НЮ фотосесію. Всю інформацію я черпаю з власного досвіду. В процесі зйомок ви знайдете свій власний  підхід до цього жанру, але я  полегшу вам життя принаймі на початках.

Отже:

1. Ідея. Шукайте оригінальні варіанти, не «злизуйте» стиль Плейбою чи календарів для холостяцьких туалетів. Якщо ви початківець у фотографії загалом, а не тільки у цьому жанрі, тоді вам дозволено і навіть потрібно копіювати, шукати ідеї будь де. Та не захоплюйтеся цим, адже тільки тоді ви, як автор, будете дійсно цікавими, коли знайдете власний стиль.

2. Модель.  Ви вже маєте певну картинку в голові, ви вже знаєте який типаж, який образ вам потрібен для зйомки. Шукати модель не так вже й легко, це ж все таки НЮ жанр. Джерела пошуку підходящої  моделі можуть бути наступні:

Модельне агентство. Якщо ви готові платити – це найлегший варіант. Моделі знають свою справу, а всі формальності організує агентство.

Творчі люди (актори, музиканти, художники, фотографи) . Вони по-перше артистичні, по-друге – часто без зайвих комплексів, по-третє – їм завжди цікаво брати участь у чомусь творчому.

Вже напрацьовані моделі з минулих фотосесій (якщо ви не новачок). Колись ви фотографували портрети, події, покази мод і т.д. тоді у вас, швидше всього,  вже є необхідні знайомства. Вас  знають, довіряють і тому простіше приймуть вашу пропозицію (якщо у вас хороша репутація і ви хороший фотограф).

Також ви можете запитатися у своїх знайомих чи давати візитки цікавим людям, але це останній, запасний варіант, який я раджу. Також існує практика знайомства на вулиці і пропозиції позувати. Особисто для мене вона  неприйнятна. Такий спосіб  може зіпсувати вам репутацію, а деколи і по голові можете отримати. Якщо ж фотограф жінка – це трішки згладжує ситуацію, але неприємності також можуть виникнути, просто іншого характеру.

3. Місце. Я віддаю перевагу світлим приміщенням., або безлюдним місцям. Ню фотосесія дуже інтимний процес для обох (і для фотографі і для моделі), тож зайві люди недоречні ( за виключенням можливих стилістів, перукарів, візажистів, асистентів і т.д).  Але пам’ятайте  «Менше народу – більше кислороду» 😉 Ще раз наголошую, що приміщення має бути світлим і бажано просторим. Світло у Ню фотосесії відіграє одну з найважливіших ролей!

4. Аксесуари, причандали. Все що напридумувала ваша уява, все це ви маєте підготувати, зпакувати і мати на готові. Візьміть навіть більше, подумайте добре що ще вам може знадобитися і все пакуйте, деколи цей метод  дуже виручає в процесі самої зйомки.

5. Перерва на перекус. Я раджу виділяти для зйомки не менше половини дня, тож ви зголоднієте і будете спраглі. Зйомка нагадує купання у воді – завжди коли вилазиш на берег твій живіт просить щось у нього закинути.  Якщо ви у приміщенні –  приготуйте чай з канапе і шоколадом, якщо десь на природі – захватіть термос з чимось гарячим. Алкоголь – також вдячна річ, зніме напруження, загріє, додасть моделі рум’янцю а у фотографа не будуть труситися руки. Головне не зловживати!!!

6. Візьміть з собою плед  (не для себе, для моделі), гусяча шкіра не завжди буде в тему. Та й моделі  під час зйомки буде простіше щось легке накинути, ніж повністю одягатися.

7. Згода на ню зйомку. Дуже важливий момент!!! Особливо якщо ви маєте справу з незнайомими людьми – беріть письмову згоду на зйомку оголеної натури і подальше використання фото. Якщо модель не повнолітня – потрібна письмова згода батьків. Цей маленький нюанс позбавить вас переживань і  можливих неприємностей у майбутньому.

Також вам можуть стати у пригоді наступні статті:

Як фотографувати чоловіків

Інтерв’ю з моїми моделями

Що таке емоційність в фотографії та як її досягти

Скільки існує і допоки існує людство, доти буде зацікавлення інтимністю, сексуальністю, прихованим ( що в свою чергу виникає з елементарних інстинктів продовження роду), але в найпрекраснішому втіленні виражається у мистецтво!

Це дійсно цікава тема для дослідження і фотогафії. Бажаю вам успіхів та натхнення!!

 

Share Button